erfgoedobject

Burgerhuis In de Gulden Vruchten

bouwkundig element
ID
3582
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3582

Juridische gevolgen

Beschrijving

"In de gulden Vruchten" maakt deel uit van drie gegroepeerde diephuizen in wederopbouwstijl met geïnterpreteerde neorococo-inslag, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen van drie traveeën met verwerking van natuursteen voor geveltop en vensteromlijstingen.

Dubbelhuis van drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), gebouwd in opdracht van de kerkfabriek van Sint-Katelijne. Halsgevel, 1919 gedateerd door middel van muurankers en volgens archiefstukken in bundel "Oude Kunstgevels". Getoogde vensters met vruchtensluitsteen. Twee gevelplaten met genoemd opschrift en afkortingen O.S.B. mogelijk voor "Oeuvre Suisse Belge", een stichting die na de Eerste Wereldoorlog historiserende wederopbouw financieel steunde. Schouderboogdeur met gebogen tussendorpel; versierde zwikken; sluitsteen en ijzeren waaier en hekjes. Oculus in top.

 • STADSARCHIEF MECHELEN, Bundel Oude Kunstgevels, nummer 9.

Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Frederik de Merodestraat

 • Is deel van
  Stadsdeel rondom het aartsbisschoppelijk paleis en de kerk van Sint-Jan Baptist en Evangelist

 • Is gerelateerd aan
  Burgerhuis In de Vier Winden

 • Is gerelateerd aan
  Burgerhuis uit 1923


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis In de Gulden Vruchten [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3582 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.