Burgerhuis In de Gulden Vruchten

Gemeente Mechelen
Locatie Frederik de Merodestraat 57, Mechelen (Antwerpen)

• Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis In de Gulden Vruchten

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Goswin de Stassartstraat en aanpalende straten

Typologieburgerhuizen
Stijlneorococo
Tags Wederopbouw

Beschrijving

"In de gulden Vruchten" maakt deel uit van drie gegroepeerde diephuizen in wederopbouwstijl met geïnterpreteerde neorococo-inslag, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen van drie traveeën met verwerking van natuursteen voor geveltop en vensteromlijstingen.

Dubbelhuis van drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), gebouwd in opdracht van de kerkfabriek van Sint-Katelijne. Halsgevel, 1919 gedateerd door middel van muurankers en volgens archiefstukken in bundel "Oude Kunstgevels". Getoogde vensters met vruchtensluitsteen. Twee gevelplaten met genoemd opschrift en afkortingen O.S.B. mogelijk voor "Oeuvre Suisse Belge", een stichting die na de Eerste Wereldoorlog historiserende wederopbouw financieel steunde. Schouderboogdeur met gebogen tussendorpel; versierde zwikken; sluitsteen en ijzeren waaier en hekjes. Oculus in top.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Bundel Oude Kunstgevels, nummer 9.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie