erfgoedobject

Burgerhuis In de Gulden Vruchten

bouwkundig element
ID: 3582   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3582

Juridische gevolgen

Beschrijving

"In de gulden Vruchten" maakt deel uit van drie gegroepeerde diephuizen in wederopbouwstijl met geïnterpreteerde neorococo-inslag, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen van drie traveeën met verwerking van natuursteen voor geveltop en vensteromlijstingen.

Dubbelhuis van drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), gebouwd in opdracht van de kerkfabriek van Sint-Katelijne. Halsgevel, 1919 gedateerd door middel van muurankers en volgens archiefstukken in bundel "Oude Kunstgevels". Getoogde vensters met vruchtensluitsteen. Twee gevelplaten met genoemd opschrift en afkortingen O.S.B. mogelijk voor "Oeuvre Suisse Belge", een stichting die na de Eerste Wereldoorlog historiserende wederopbouw financieel steunde. Schouderboogdeur met gebogen tussendorpel; versierde zwikken; sluitsteen en ijzeren waaier en hekjes. Oculus in top.

 • STADSARCHIEF MECHELEN, Bundel Oude Kunstgevels, nummer 9.

Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

 • Is deel van
  Frederik de Merodestraat
  Frederik de Merodestraat (Mechelen)

 • Is deel van
  Stadsdeel rondom het aartsbisschoppelijk paleis en de kerk van Sint-Jan Baptist en Evangelist
  Frederik de Merodestraat, Goswin de Stassartstraat, Kanunnik De Deckerstraat, Klapgat, Oude Begga...

 • Is gerelateerd aan
  Burgerhuis In de Vier Winden
  Frederik de Merodestraat 61 (Mechelen)

 • Is gerelateerd aan
  Burgerhuis uit 1923
  Frederik de Merodestraat 59 (Mechelen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis In de Gulden Vruchten [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3582 (Geraadpleegd op 19-10-2019)