erfgoedobject

Burgerhuis In de Vier Winden

bouwkundig element
ID
3584
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3584

Juridische gevolgen

Beschrijving

"ln de vier winden" maakt deel uit van drie gegroepeerde diephuizen in wederopbouwstijl met geïnterpreteerde neorococo-inslag, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen van drie traveeën met verwerking van natuursteen voor geveltop en vensteromlijstingen.

Enkelhuis van twee bouwlagen onder mansardedak. Voorgevel hoger opgetrokken tot zolderverdieping in halsvorm. Schouderboogvensters. Hoekportaal geïnspireerd op dat van nummer 63: twee op elkaar gestelde schouderboogdeuren met tussendorpel en bovenlicht; gelijkaardige achteruitwijkende en schuin geplaatste ingangsdeur. Maskerkoppen op de borstwering. Zijgevel van zeven traveeën met gelijkaardige vensters. De vijfde travee is een deurtravee uitlopend op een halsvormige top versierd met een guirlande; schouderboogdeur met versierde bovendorpel en bekronend schouderboogvenster.

  • STADSARCHIEF MECHELEN, Bundel Oude Kunstgevels, nummer 9.

Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis In de Vier Winden [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3584 (Geraadpleegd op 15-05-2021)