Teksten van Site Remuemolen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35890

Site Remuemolen ()

Site met molenaarswoning, maalderij en romp van een stenen beltmolen met doorgang. De naam Remuemolen is genoemd naar de familie, die sinds de tweede helft van de 20ste eeuw eigenaar is.

De stenen bergmolen werd in 1867-1868 opgetrokken als korenmolen. Naast de molen werd in 1884 een stoommaalderij gebouwd, waarin een stoommachine werd geplaatst. Na een brand in april 1914, waardoor het interieur van de molen onbruikbaar was geworden, werd het wiekenkruis niet hersteld. In de molenromp werd een mechanische maalderij met dieselmotor geïnstalleerd, die in gebruik bleef tot na de Tweede Wereldoorlog. De dieselmotor en het gaande werk werden na 2001 overgebracht naar een nieuwe molen in Wageningen (Nederland).

Het voorerf is afgesloten door een haag met twee ijzeren toegangshekken aan gewitte, vierkante bakstenen hekpijlers. De zuidgeoriënteerde boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) dateert uit de 19de eeuw. In de 20ste eeuw werd deze woning aangepast met onder meer een nieuw bakstenen gevelparement. Ten oosten van de woning staat een bakstenen stal met zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Aan westelijke zijde sluit de maalderij aan.

De molenromp ten westen van de maalderij staat op een belt met aan straatzijde een steekboogpoort in het molenperron. Boven de deur op de molendam is er een natuurstenen gevelsteen met het jaartal 1868. De muuropeningen met ijzeren roeden zijn rechthoekig, met afgeronde bovenhoeken onder een fijne bakstenen druiplijst. Daarnaast zitten er enkele kleine oculi. In de molen zou enkel nog een jacobsladder aanwezig zijn.

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 380.
  • BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Verbeeck M. 2020: Site Remuemolen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/359381 (geraadpleegd op ).


Molenaarswoning, maalderij en romp van de Remuemolen ()

Molenaarshuis met maalderij. Voorerf afgesloten door een haag met twee ijzeren toegangshekken aan gewitte, vierkante bakstenen hekpijlers. Zuid-georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. In de 20ste eeuw aangepast met onder meer een nieuw bakstenen gevelparement. Ten oosten bakstenen stal met zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Ten westen aansluitende maalderij deels ondergebracht in de bakstenen molenromp, overblijfsel van de in 1868 opgerichte korenwindmolen van het bovenkruiertype op molenbelt. Sinds 1884 korenstoommolen. Gevlucht waarschijnlijk verwijderd na brand in 1914. Ronde bakstenen kuip met steekboogpoort in het molenperron aan de straatkant. Natuurstenen gevelsteen met jaartal 1868 boven de deur op de molendam. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken, fijn bakstenen druiplijstje, ijzeren roeden en enkele kleine oculi. Aanpalende maalderij sinds 1955 werkend op dieselmotorkracht.

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 380.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Verbeeck M. 1989: Site Remuemolen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/35890 (geraadpleegd op ).