erfgoedobject

Beluik met twee arbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
35894
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35894
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Beluik bestaand uit twee tegenover elkaar gebouwde arbeidershuizen, aan weerszij van een deels geplaveide binnenkoer met pomp in het midden. Drie traveeën en anderhalve bouwlaag, met zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Verankerde en gewitte bakstenen lijstgevels met gepikte plint. Nummer 14 met rechthoekige muuropeningen onder houten latei op de begane grond en lage getoogde bovenvensters onder de getrapte daklijst met hanggoot. Nummer 16 met getoogde muuropeningen en toegang aan de binnenkoerzijde. Begane grond van de straatgevel voorzien van grijsgeschilderde cementering met schijnvoegen.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Beluik met twee arbeiderswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35894 (Geraadpleegd op )