erfgoedobject

Kasteel Buitenhof met park

bouwkundig / landschappelijk element
ID
35905
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35905

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Buitenhof met park
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Aelmeersstraat en omgeving
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Aelmeersstraat en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Buitenhof
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Kasteel van wijlen notaris De Wilde, vroeger zogenaamd "Buitenhof" (volgens prentbriefkaart). Voormalige buitenplaats die minstens opklimt tot eerste helft 18de eeuw, vroeger met een brede enkelvoudige en haast vierkante omgrachting. Volgens archiefstukken was de heer doctor Paret, ingezetene, in 1778 belast met "een Behuysdene hofstede genaemt den hoybeere met den huyse van pesantie binnen en buiten wallet". In eerste helft 19de eeuw eigendom van de rentenier Paret. Begin van de jaren 1900 werd het bestaande eenvoudige rechthoekige gebouw op de site met walgracht door cementfabrikant A. Dutry-Massy aangepast en vergroot onder meer met een toren op de noordoostelijke hoek. Volgens een oude prentbriefkaart toen een kasteeltje van bak- en natuursteen. Door huwelijk later eigendom van notaris De Wilde. Naar verluidt in 1932 demping van de walgrachten en aanpassing van het kasteel met bijvoeging van de noordwestelijke vleugel.

Heden deels begroeid, bepleisterd en witgeschilderd kasteel van twee bouwlagen, onder snijdende schilddaken (leien). Inwendig geen onmiddellijk zichtbare sporen van een oudere kern. Vlakke lijstgevels met rechthoekige muuropeningen. Verankerde voorgevel met vensterluiken en hardstenen lekdrempel. Links vierkante hoektoren van drie geledingen met afgeschuinde hoeken en afgeknotte achtzijdige spits. Eenvoudige omlopende houten kroonlijst. Linker zijgevel en laatste travee van achtergevel met neogotische vensters: spitsboogvensters op bovenverdieping met afgeschuinde dagkanten en verzorgd houten traceerwerk met drielobben in het bovenlicht. Klok onder zadeldakkap tussen de twee benedenvensters van dezelfde zijgevel. Een geprofileerde daklijst met rozetten boven het spitsboogvenster in de achtergevel.

  • Rijksarchief Gent, Burggravie Gent, nummer 355, p. 128.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Kasteelpark

Vermoedelijk werd gelijktijdig met de demping van de walgracht een uitbreiding van het kasteelpark gerealiseerd. Een nieuwe (huidige) oprijlaan vanaf de hoek met de Steenakkerstraat geeft toegang tot het park.

  • Topokaart 1903-1912: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 3de herziening 1903-1912, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Topokaart 1928-1950: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, tweede uitgave, terreinopnames 1928-1950, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
Auteurs: Claeys, Dries
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Aelmeersstraat en omgeving

  • Is deel van
    Kasteelsite Heusden-Gentbrugge

  • Is deel van
    Meersstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Buitenhof met park [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35905 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Destelbergen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.