Kasteel Soupart

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Kasteel Klaverken; Kasteel De Vos
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Destelbergen
Deelgemeente Heusden
Straat Meersstraat
Locatie Meersstraat 46, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Destelbergen (actualisaties: 13-03-2008 - 17-03-2008).
  • Adrescontrole Destelbergen (adrescontroles: 01-02-2008 - 29-02-2008).
  • Inventarisatie Destelbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Klaverken

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Aelmeersstraat en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 05-12-1995.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig "Kasteel Soupart", heden zogenaamd "Kasteel Klaverken" en ook "Kasteel De Vos" naar de huidige eigenaar. Kasteel achterin een park gebouwd in 1876 door de Gentse universiteitsprofessor F.J. Soupart naar ontwerp van architect A. Pauli. Voordien waarschijnlijk een landhuis of "maison de plaisance" met aanhorigheden eigendom van de familie d'Hoop, waarvan het woonhuis en de schuur circa 1872 werden gesloopt terwijl de stalling werd aangepast en bewaard bleef als aanhorigheid van het later bijgebouwde kasteel van Soupart (zie nummers 48-50).

Toegang tot het kasteelpark pal tegenover de Aelmeersstraat gemarkeerd door twee opvallende, overhoekse vierkante gemetste pijlers geschilderd in rood met witbepleisterde imitatiehoekkettingen en een siervaas op de dekplaat.

Neoclassicistische villa met kasteelallures door de zware vierkante toren met hoge afgeknotte spits op de hoek van de voorgevel. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen op souterrain, onder mansardedak (leien) rondom voorzien van dakkapellen met vleugelstukken en driehoekig fronton. Donkerrode bakstenen lijstgevels op sokkel in afgevlakte rustica met contrasterende gewitte natuurstenen hoekkettingen, kordonlijsten en uitgewerkte omlijstingen die de traveeën verticaal markeren. Afgeschuinde rechterhoek van voorgevel met pilaster. Gevelbreed terras naast de toren onder een glazen afdak op fijne ijzeren zuiltjes met hartvormige schoren en een decoratieve ijzeren leuning tot beneden de toegangstrap (9 treden). Rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijstingen met oren en verrijkt met een fronton of rechte kroonlijst. Bovenvensters voorzien van houten rolluikkasten. Brede omlopende gewitte houten kroonlijst met klossen. Gelijkaardige achtergevel in spiegelbeeld met een licht uitspringend vensterrisaliet in plaats van de torenuitbouw, zonder terras maar met een kwartslagtrap met bordes en ijzeren leuning naar de achterdeur.

  • KERCKHAERT N. s.d.: Schelde. Durme nummer 2, Kastelenpad, Op stap door Oost-Vlaanderen, Gent, 8.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

maakt deel uit van Aelmeersstraat en omgeving

Aelmeersstraat 1-9, 2-4, Hoorlingstraat zonder nummer, Meersstraat 29-45, 46-50, Scheldetragel 1-8, Steenakkerstraat...

maakt deel uit van Meersstraat

Meersstraat (Destelbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.