erfgoedobject

Hoeve De Klaver

bouwkundig element
ID
35914
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35914
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning De Klaver
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Winkel-herberg-boerderij "De Klaver" gedeeltelijk schuilgaand achter een rij van vijf lindebomen. Boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag, twee rechter traveeën van winkelhuis met later bijgevoegde halve verdieping, onder zadeldak (cementpannen). Jaartal 1784 in jaarankers op de linker zijgevel. Beraapte voorgevel op bepleisterde plint en met vlakke gewitte omlijstingen rondom vensters en deuren. Rechthoekige benedenvensters, lage getoogde bovenvensters en twee spiegelboogdeuren met tussendorpel en bovenlicht. Café met getrapte daklijst. Verankerde, gewitte bakstenen achtergevel op deels gepikte en deels gecementeerde plint. Klein getoogd opkamervenster met groen luik boven het getralied keldergat. Steekboogvormige achterdeur in een vlakke bepleisterde omlijsting en onder een oculus. Afbrokkelende druiplijst onder de lichte dakoverstek met hanggoot. Een rechthoekige beneden- en bovenvenster met houten latei midden in de linker zijgevel en een oculus naast de gevelhoek.

Roodgeschilderd ijzeren toegangshek naar het achtererf met losstaande bedrijfsgebouwen. Gewitte bakstenen dwarsschuur met koestallen onder zadeldak (Vlaamse pannen); pomp rechts onder de dakoverstek en aalpomp naast de koestaldeur met klimmend laaddakvenster. Laag bakstenen wagenhuis met klimmend houten dakvenster rechts van de brede wagenpoort. Bakhuis van het samengestelde type voorzien van een rechthoekige deur en venster met houten latei onder de bakstenen daklijst. Een gewitte bakstenen vleugel met paardenstallen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) achter nummer 72.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve De Klaver [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35914 (Geraadpleegd op )