Herenhuis Ortegat

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Frederik de Merodestraat
Locatie Frederik de Merodestraat 86, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis Ortegat

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Herenhuis Ortegat

Deze bescherming is geldig sinds 02-05-1985.

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "Ortegat", heden kunstmeubelmakerij Verschueren V. en Cie.

Indrukwekkend breedhuis in classicerende barokstijl, circa 1700; twee bouwlagen en zes traveeën onder rechthoekig gesloten zadeldaken (leien). Plastisch uitgewerkte lijstgevel met combinatie van zandsteen en arduin, verticaal en horizontaal geordonneerd door geblokte pilasters met composietkapitelen en een brede puilijst. Rechthoekige vensters met kwartholle dagkanten, voorzien van arduinen lateien en lekdrempels. Brede houten rondboogpoort in een vlakke omlijsting op neuten. Aflijnende geprofileerde houten kroonlijst.

Bepleisterde en witgeschilderde achtergevel van drie bouwlagen en zeven traveeën, uit de 19de eeuw. Horizontaal markerende druiplijsten en rechthoekige vensters op tot kordons doorgetrokken arduinen lekdrempels. Brede linkerrondboogpoort in geblokte beschilderde rechthoekige omlijsting, op arduinen imposten.

Interieur: aangepast in de 19de eeuw. In de hal wordt de toegang tot de traphal geflankeerd door indrukwekkende zuilen met Ionisch kapiteel onder gelede architraaf. Traphal centraal verlicht door middel van een ruime koepelvormige beglaasde bedaking. Gelijkvloerse salons met stucplafonds, onder meer versierd met neo-Lodewijk XVI-motieven.

Op de binnenplaats en loodrecht op de straat: bakstenen werkhuis van circa 1930; twee bouwlagen onder combinatie van plat dak en zadeldak (mechanische pannen), brede vensters met roedeverdeling en arduinen lekdrempels.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Frederik de Merodestraat

Frederik de Merodestraat (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.