Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Tolhuis
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Destelbergen
Deelgemeente Heusden
Straat Steenakkerstraat
Locatie Steenakkerstraat 9-11, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Destelbergen (actualisaties: 13-03-2008 - 17-03-2008).
  • Adrescontrole Destelbergen (adrescontroles: 01-02-2008 - 29-02-2008).
  • Inventarisatie Destelbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Boerenwoning en Tolhuis
gelegen te Steenakkerstraat 11, Steenakkerstraat 9 (Destelbergen)

Deze bescherming is geldig sinds 05-12-1995.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Aelmeersstraat en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 05-12-1995.

Beschrijving

Vroeger één hoeve, heden twee aaneenpalende boerenhuizen achter een omhaagde tuin met boomgaard en alleenstaand bedrijfsgebouw ten zuidwesten.

Nummer 9. Laag boerenhuis van één bouwlaag en drie traveeën, met zadeldak (Vlaamse pannen), uit 19de eeuw. Verankerde en roze geschilderde bakstenen lijstgevel op gepikte plint. Pomp tegen gepikt muurvlak op de scheiding van nummers 9 en 11. Twee rechthoekige vensters met luiken voorzien van een druppelvormige lichtopening. Lagere rechthoekige deur.

Nummer 11. Volgens overlevering beschouwd als een vroeger tolhuis. Enkelhuis met één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), tussen zijaandaken met muurvlechtingen, schouderstukken met dekplaat en geprofileerde console. Verankerde en roze geschilderde bakstenen woning op gepikte plint en met verhoogde begane grond. Jaartal 1653 op een gevelsteentje in het tuitvormig dakvenster boven de venstertravee. Zandstenen kruiskozijn met kleine roedeverdeling, luiken en getralied bovenlicht. Gewijzigde deuropening: heden rechthoekige met houten latei en steektrap (3 treden). Getralied bolkozijnen bovenlicht. Pomp tegen de voorgevel onder het venster. Een gelijkaardig venster met kruiskozijn in de rechter zijgevel. Een zoldervenster en drie luchtgaten in de top. Diverse lage achteraanbouwsels.

Op het voorerf links: dwarsschuur met stallen in een gewitte verankerde bakstenen constructie van zes traveeën onder een rechts afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige staldeuren en schuurpoort met houten latei, onder geknikte brede dakoverstek. Verlengd achterdakschild.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

maakt deel uit van Aelmeersstraat en omgeving

Aelmeersstraat 1-9, 2-4, Hoorlingstraat zonder nummer, Meersstraat 29-45, 46-50, Scheldetragel 1-8, Steenakkerstraat...

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Steenakkerstraat

Steenakkerstraat (Destelbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.