Hoeve met losse bestanddelen

Gemeente Destelbergen

• Adrescontrole Destelbergen (adrescontroles: 01-02-2008 - 29-02-2008).
  • Inventarisatie Destelbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Aelmeersstraat en omgeving

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen daterend van circa 1875. IJzeren toegangshek tussen twee gewitte, overhoekse bakstenen hekpijlers.

Op het omhaagd erf schuin ingeplant boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde voorgevel met getoogde muuropeningen. Groen en witte vensterluiken. Eenvoudig hoofdgestel met gootlijst. Een getralied keldergat en voutekamervenster in de gewitte bakstenen achtergevel. Rechts aanpalende vroegere paardenstal.

Lange bakstenen bedrijfsvleugel onder zadeldak (Vlaamse pannnen) met van links naar rechts: wagenloods, aardappelkelder onder tas, verhoogde schuurpoort met doorrit, paarde-, koe- en varkensstallen. Een klein werkhuis met achter aansluitend bakhuis in de rechterhoek van het erf aan de straatzijde.

Auteurs: Verbeeck, Mieke