Villa

Gemeente Destelbergen

• Adrescontrole Destelbergen (adrescontroles: 01-02-2008 - 29-02-2008).
  • Inventarisatie Destelbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Aelmeersstraat en omgeving

Beschrijving

Landhuis in omringende tuin, voorheen afgebakend door grachten aansluitend bij de omgrachte site nummers 17-23. IJzeren toegangshek tussen twee vierkante overhoekse bakstenen hekpijlers. Vrij breed onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, onder zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat), uit tweede kwart 19de eeuw, vergroot in begin 20ste eeuw. Eenvoudige verankerde en geschilderde bakstenen lijstgevel. Vier getoogde keldervensters in de hoge bepleisterde plint, de twee kleine keldervensters voorzien van tralies. Vrij lage getoogde vensters met luiken en hardstenen lekdrempel, twee grotere benedenvensters rechts van de deur. Hoge rechthoekige vleugeldeur in een bepleisterde omlijsting met oren, getraceerd en gedeeld bovenlicht en een afgeronde deurstolp. Halfronde bakstenen deurstoop van vijf treden. Twee zoldervensters met luik boven het lessenaarsdak van de rechter aanbouw: soort stenen verandabouw met ruime vensterlichten en een omlopend terras.

Auteurs: Verbeeck, Mieke