is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Vincentiusschool
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meisjesschool en klooster
Deze vaststelling was geldig van tot
Sint-Vincentius basis- en kleuterschool. Aanvankelijk alleenstaand burgerhuis met omringende tuin en aanhorigheden aan weerszij van de voortuin. Heden kloosterhuis van de in 1882 opgerichte meisjesschool en klooster van de congregatie zusters van de Heilige Vincentius van Deinze. Licht neoclassicistisch getint dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder schilddak (pannen), uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Geschilderde, beraapte lijstgevel begrensd door bepleisterde imitatiehoekstenen. Licht getoogde hoge muuropeningen in vlakke en witbepleisterde rechthoekige omlijstingen. Vensters met hardstenen lekdrempels en verschillende types raamkozijnen. Deurbovenlicht met decoratief geometrisch traceerwerk. Eenvoudig bepleisterd hoofdgestel. Gelijkaardige, bepleisterde en licht grijsgeschilderde achtergevel op donkergrijze plint. Vensters met homogeen houtwerk en ringen voor luiken. Centrale deur met gedeeld bovenlicht. Gevelaflijning door middel van architraaflijst en houten kroonlijst.
Aan weerszij van het kloosterhuis toegevoegde bakstenen schoollokalen uit begin en eind eerste kwart van de 20ste eeuw, gekenmerkt door verticale geleding door lisenen en bekroning van spaarvelden en gevels door baksteenfriezen.
Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Het kloosterhuis werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Alleen de twee schoolvleugels bleven bewaard.