Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Ten opzichte van van de overige bebouwing opvallend alleenstaand herenhuis met ruime achterliggende tuin palend aan de Krekelstraat, heden rustoord "Rozenhof". In het oog springende inplanting namelijk schuin ten opzichte van de huidige rooilijn met kleine omheinde voortuin en uitzicht op het dorpsplein. IJzeren toegangshek rechts naast het woonhuis aan de straat, tussen twee zware, overhoekse vierkante bakstenen hekpijlers met bepleisterde sokkel, spiegels en een vierkante dekplaat.

Dubbelhuis met twee bouwlagen en zes traveeën onder schilddak (Vlaamse pannen), gebouwd circa 1830. Neoclassicistisch getinte, beraapte lijstgevel op een gecementeerde plint met schijnvoegen. Witbepleisterde imitatiehoekkettingen, vensteromlijstingen en een horizontale band tussen beide bouwlagen. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempel; benedenvensters met luiken. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting: pilastervormige rechtstanden met lijstkapiteel onder een vlakke architraaflijst met kroonlijst. Vernieuwde omlopende gootlijst.

Achterliggende aanhorigheden van het vroegere bloemisterijbedrijf toegevoegd sinds eind 19de eeuw: serres, twee ronde bakstenen schoorstenen en een vierkante, gecementeerde bakstenen watertoren.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

De achterliggende aanhorigheden van het vroegere bloemisterijbedrijf zijn niet bewaard. Recent werd de ruime achterliggende tuin verkaveld.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s meest recent, Tramstraat 9, Destelbergen [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 3 januari 2024).