Burgerhuis en productiewerkplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis en productiewerkplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Markant alleenstaand burgerhuis met achterliggende aanhorigheden, gesitueerd op de hoek met de Steenstraat. Schuin ingeplante neogotische woning met omheinde voortuin: ijzeren hekken op lage bakstenen muur met ezelsrug. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder snijdende zadeldaken (Vlaamse pannen), tussen getrapte zijpuntgevels, daterend van circa 1880. Verankerde bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand. Rechthoekige vensters met geschilderde, natuurstenen kruiskozijnen ingeschreven in spitsboogvormige spaarvelden met afgeschuind baksteenprofiel. Links uitspringend vensterrisaliet van twee traveeën bekroond door een breed getrapt dakvenster: drielichtskozijn in een Brugse travee. Kleiner getrapt dakvenster rechts naast de deurtravee. Daklijst met baksteenfries. Gebogen en geprofileerde deurlatei onder een bolkozijnen bovenlicht met gekleurd glas-in-loodraam.

Rechts in de omheiningsmuur uitgespaarde inrit naar het gekasseid erf met bakstenen bedrijfsgebouwen van de oorspronkelijke stoomovenfabriek, later bieraftrekkerij.

Auteurs: Verbeeck, Mieke