Afspanning In het Brughuis

Gemeente Destelbergen

• Adrescontrole Destelbergen (adrescontroles: 01-02-2008 - 29-02-2008).
  • Inventarisatie Destelbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Afspanning In het Brughuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Aelmeersstraat en omgeving

Beschrijving

Voormalige afspanning zogenaamd "In het Brughuis". Hoekhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en twee bouwlagen, heden met plat dak maar voorheen met schilddak, gebouwd circa 1870. Verankerde bakstenen lijstgevels met nog gedeeltelijk bewaarde gevelberaping. Steekboogvormige muuropeningen in bepleisterde omlijstingen op hardstenen lekdrempel. Bepleisterde lekdrempelversiering onder de bovenvensters. Halfronde hardstenen stoep voor de deur. Voorgevel en linker zijgevel van vier traveeën met bepleisterde fries voorzien van een nog lichtjes leesbaar opschrift: "Afspanning In het Brughuis bij Dereuse Janssens Estaminet".

Auteurs: Verbeeck, Mieke