Brugdraaiershuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brugdraaiershuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Aelmeersstraat en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Aelmeersstraat en omgeving

Beschrijving

Voormalig brugdraaiershuis, gebouwd ter vervanging van het eerste maar verdwenen brugdraaiershuis aan de Scheldekant (naast nummer 2). Alleenstaand dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën, onder zadeldak (mechanische pannen, nok evenwijdig aan de straat), gedateerd "ANNO/ 1909" in de sluitsteen van de deur. Bak- en hardstenen woning met neotraditionele inslag. Omlopende breukstenen sokkel met afzaat. Boogvormige vensters met kloosterkozijn. Licht uitspringend deurrisaliet eindigend op een puntvormig dakvenster. Hardstenen deurlatei op imposten. Bovenlicht gedicht door een gesculpteerd terracottapaneel dat het Belgisch wapenschild voorstelt met de spreuk "Eendracht maakt macht". Rechte bakstenen muizentand onder de houten gootlijst op klossen. Rechter zijpuntgevel uitziend op de Schelde voorzien van drie hardstenen gevelstenen met gesculpteerd opschrift: "Heusden/ Brugdraaier/ Pontier". Voorheen was de top van de rechter zijgevel bekroond door een windwijzer in de vorm van een zeilboot.

Auteurs: Verbeeck, Mieke