erfgoedobject

Brugdraaiershuis

bouwkundig element
ID
35968
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35968

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brugdraaiershuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Aelmeersstraat en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig brugdraaiershuis, gebouwd ter vervanging van het eerste maar verdwenen brugdraaiershuis aan de Scheldekant (naast nummer 2). Alleenstaand dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën, onder zadeldak (mechanische pannen, nok evenwijdig aan de straat), gedateerd "ANNO/ 1909" in de sluitsteen van de deur. Bak- en hardstenen woning met neotraditionele inslag. Omlopende breukstenen sokkel met afzaat. Boogvormige vensters met kloosterkozijn. Licht uitspringend deurrisaliet eindigend op een puntvormig dakvenster. Hardstenen deurlatei op imposten. Bovenlicht gedicht door een gesculpteerd terracottapaneel dat het Belgisch wapenschild voorstelt met de spreuk "Eendracht maakt macht". Rechte bakstenen muizentand onder de houten gootlijst op klossen. Rechter zijpuntgevel uitziend op de Schelde voorzien van drie hardstenen gevelstenen met gesculpteerd opschrift: "Heusden/ Brugdraaier/ Pontier". Voorheen was de top van de rechter zijgevel bekroond door een windwijzer in de vorm van een zeilboot.


Bron     : BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Aelmeersstraat en omgeving

 • Is deel van
  Veerdreef


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Brugdraaiershuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35968 (Geraadpleegd op )

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.