erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 3598   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3598

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis, dubbelhuistype, van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Neoclassicistisch getinte, bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op een arduinen plint. Markant deurrisaliet met imitatiebanden, op de begane grond afgelijnd door geblokte pilasters van arduin; rechthoekige deur in een geprofileerde arduinen omlijsting onder druiplijst op consoles; aansluitend bel-etagevenster in een uitgewerkte omlijsting met een bekronend entablement voorzien van een gelijkaardige druiplijst op consoles. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels, op de bel-etage verfraaid door een bekronend casement en gevat in een nis.


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3598 (Geraadpleegd op 03-07-2020)