erfgoedobject

Hof Melleveir

bouwkundig element
ID
35981
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35981

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof Melleveir
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof Melleveir
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve naar verluidt zogenaamd "Hof Melleveir", elders "Hof te Meersch". Gesitueerd in de Scheldemeersen in de Melhoek nabij het vroegere Scheldeveer bij Melledorp. Hoeve van het langgestrekte type met een zeer schilderachtige aanblik, niet enkel door haar geïsoleerde landelijke ligging maar tevens door de gebogen aanleg en de verspringende daknokhoogten. Verankerde en rozegeschilderde bakstenen gebouwen van één verdieping met gepikte plint en onder zadeldaken (Vlaamse pannen) met verschillende dakhelling. Boerenwoning links met vijf traveeën en dubbelhuisopstand, mogelijk opklimmend tot de 16de of 17de eeuw maar met latere aanpassingen. Links halve zijtrapgevel (6 treden) en rechts met aandak aanzettend op schouderstuk met dekplaat en geprofileerde natuurstenen console. Gedrukte korfboogdeur, twee rechthoekige en twee licht getoogde vensters op lekdrempel van tegels, met 19de-eeuws houtwerk en luiken. Opgetrokken dakschild boven de achteraanbouw.

Verschillende aangebouwde stallen en lange schuur met drie rechthoekige poorten en getrapte daklijst. Zijtop met luchtgaten en zes vlieggaten voor duiven met loopplaatje.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof Melleveir [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35981 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Destelbergen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.