erfgoedobject

Gemeentehuis van Gavere

bouwkundig element
ID
35987
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35987

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorspronkelijk gebouwd als privé-villa op de noordelijke rand van de Hofkouter die de Schelde domineert, met prachtig omringend park. In 1959 aangekocht door de gemeente en ingericht als gemeentehuis.

Villa in cottagestijl, gebouwd in 1926 ter vervanging van een groot classicistisch herenhuis dat tijdens de Eerste Wereldoorlog sterk beschadigd werd. Ruime bakstenen constructie met twee bouwlagen, gemarkeerd door een bovenverdieping in imitatievakwerkbouw (in cement) met puntgevels onder leien daken. Aangepast interieur met vernieuwde hal door kunstschilder A. De Smet.

Rechts, aan de straat, voormalige, heden aangepaste stallen en koetshuizen van het vroegere herenhuis, gebouwd circa 1880 in decoratieve baksteenarchitectuur.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Gavere [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35987 (Geraadpleegd op )