Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed U-vormige hoeve

Beschrijving

Sterk gerestaureerde, voorheen eenlaagse, U-vormige hoeve met gekasseid erf met tuin, ten noordwesten, vijf traveeën breed woonhuis van het dubbelhuistype onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) uit de 17de tot 18de eeuw, links vermeerderd met één travee, waarin jaartal 1770 op de bovendorpel van het kruiskozijn.

Traditionele bak- en zandsteenbouw op gecementeerde plint. Voorheen beluikte zandstenen kruiskozijnen met behouden diefijzers, onder gekoppelde ontlastingsboogjes van één rollaag. Segmentboogdeurtje in omlijsting van gesinterde steentjes, hardstenen tussendorpel op consooltjes, bekroond door middel van druiplijst. Recente dakvensters naar het voorbeeld van de kasteelhoeve, Dokter de Cockstraat 1. De achtergevel is grotendeels verborgen achter een aanbouw onder lessenaarsdak uit de 19de eeuw. Links kloosterkozijn van zandsteen en recent kruiskozijn van arduin in de aanbouw. Rechter zijpuntgevel met aandak, blinde linker zijgevel. Opnieuw gevoegd metselwerk. Onbelangrijke haakse losstaande dienstgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle