erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
36000
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36000

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand neoclassicistisch herenhuis met koetshuizen links en rechts van de beboomde voortuin, afgesloten door ijzeren straathekken. Achterin gelegen woonhuis met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat) met ijzeren klokkenstoel en windwijzer waarop het jaartal 1851. Heden gecementeerd parement met rechthoekige omlijste vensters met oren en sluitsteen met guirlandes; panelen met guirlandes op de borstwering van de bovenverdieping Rechthoekige deur in arduinen omlijsting met druiplijst. Links en rechts, gecementeerde koetshuizen met één bouwlaag onder schilddaken (nok loodrecht op de straat) met linker zijgevel uitziend op de straat. Telkens vier korfboognissen met deuren en vensters aan de binnentuinzijde.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36000 (Geraadpleegd op 10-05-2021)