Landhuis Kouterhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Kouterhof

Beschrijving

Empire-getint landhuis met omringende tuin, van de straat afgesloten door een nieuwe afsluiting en ijzeren hek tussen vierkante gemetste hekpijlers, rechts met nis voor heiligenbeeldje. Landhuis gebouwd in 1835 (zie tekst op de gevel) door de familie De Saegher-Van de Guchte, en verbouwd in 1890. Heden bepleisterd en geschilderd dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat) met centraal dakvenster onder driehoekig fronton en ijzeren klokkenstoel op zeshoekige basis. Gemarkeerde zijrisalieten met aflijnende kolossale Toscaanse pilasters en bekronende driehoekige frontons met ingeschreven halfrond venstertje. Overige rechthoekige vensters met persiennes en kleine roedeverdeling. Centrale rechthoekige deur met bovenlicht. Typische vergulde empire-ornamenten zoals lauwerkransen en guirlandes onder de houten kroonlijst op klossen. Rondboogvensters met waaiervormig bovenlicht onder booglijst in de zijrisalieten. Palladiaans venster in het centrale dakvenster. Gecementeerde achtergevel met gelijkaardig dakvenster en U-vormig uitgebouwde zijvleugels onder verspringende zadel- en schilddaken.