erfgoedobject

Kasteeldomein Grenier

bouwkundig / landschappelijk element
ID
36003
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36003

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Grenier
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ver achterin gelegen kasteel ingeplant aan de rand van de Hofkouter en de oosthelling van de Schelde, in de zogenaamde Warande van de heren van Gavere. Enorm omringend park afdalend naar de Schelde met verschillende visvijvers, voormalige stallen, neerhof en hovenierswoning. Huidige ingang met lange rechtlijnige dubbele beukendreef vanaf de Molenstraat, aangelegd in 1907 onder leiding van tuinarchitect Galoppin en waarbij ook het oorspronkelijk toegangshek verplaatst werd van de hovenierswoning naar de straat. Sinds 1952 militair domein.

Empire getint toegangshek met vierkante arduinen pijlers en gietijzeren zuilen met gebundelde speren en leeuwenkopversiering, verbonden door ijzeren hekken, in de gebogen zijstukken op bakstenen voet.

Classicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond, met drie bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak (leien, nokrichting parallel aan de straat) gebouwd in 1837-39 in opdracht van senator Grenier naar ontwerp van architect B. Renard (Doornik). Oorspronkelijk bepleisterd en geschilderd, na beschadiging tijdens de Eerst Wereldoorlog gecementeerd en gerestaureerd onder leiding van architect Van de Kerckhove. Huidige voorgevel met gemarkeerd middenrisaliet van drie traveeën voorafgegaan door een brede trap van acht trappen met flankerende liggende leeuwen. Begane grond met horizontale voegen en rondboogvormige deurvensters; bovenverdieping met kolossale Ionische pilasters, geblokte hoekbanden en rechthoekige vensters, in de zijrisalieten onder waterlijst. Omlopende kroonlijst op klosjes.

Gelijkaardige achtergevel doch met uitspringend middenrisaliet onder driehoekig fronton met wapenschild van de familie Grenier-Lefebvre. Langs de zijrisalieten opklimmende steektrappen naar het terras met ijzeren leuning op de verhoogde begane grond. Gelijkaardig balkon op de bovenverdieping, oorspronkelijk ondersteund door kolossale zuilen, weggenomen bij de restauratie en één ervan in park geplaatst. Rechts, benedenvensters verbouwd tot één groot rechthoekig venster. Interieur met behouden wenteltrap en salons.

Ten oosten, voor het kasteel, voormalige stallen (nummer 73) bestaande uit twee parallelle vleugels met twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak (leien, nok loodrecht op de straat) eveneens daterend uit het tweede kwart van de 19de eeuw (1835-37). Voorste vleugel met centrale rondboogdoorrit met ijzeren hek leidend naar de verharde binnenplaats. Bepleisterde en geschilderde gevels op gecementeerde plint, geleed door Toscaanse pilasters waartussen rondboognissen met rechthoekige deuren en vensters gevat zijn. In het midden van de noordelijke afsluitingsmuur van de binnenkoer, bakstenen klokkentoren op vierkante plattegrond met bekronende achthoekige geleding, overstekend dak en windwijzer.

Zuidelijke muur met ijzeren hek geflankeerd door arduinen pijlers met siervazen, leidend naar de ommuurde moestuin.

Ten noorden, palend aan de stallen, vroegere hoeve (nummer 75) met bakstenen gebouwen van circa 1865. Achteraan met "Engelse koer" met manege en accommodatie voor renpaarden. Heden in verwaarloosde toestand.

  • Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen, I, Gavre.
  • DE SMET A., Het kasteel Grenier te Gavere, in Zottegems genootschap voor geschiedenis Handelingen III, 1987, p. 229-232.

Bron     : BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kasteeldomein Grenier [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36003 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.