Brouwerij Boeykens

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gavere
Deelgemeente Asper
Straat Biesstraat
Locatie Biesstraat 1, Gavere (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gavere (actualisaties: 16-04-2008 - 18-04-2008).
  • Adrescontrole Gavere (adrescontroles: 25-02-2008 - 25-02-2008).
  • Inventarisatie Gavere (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige brouwerij, gebouwd in 1835 (zie muurankers), in het vierde kwart van de 19de eeuw uitgebreid met een mouterij, heden stopgezet en gedeeltelijk verbouwd tot woonhuis.

Bewaarde, beschilderde bakstenen bedrijfsgebouwen met straatgevel van elf traveeën met zichtbare kelderverdieping en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), rechter zijgeveltop gedateerd 1835. Rechthoekige muuropeningen op de verhoogde begane grond en lunetten met ijzeren tracering op de halve verdieping.

Achteraan aangebouwde bakstenen mouttoren op vierkante plattegrond, vier geledingen met blinde rondboognissen onder waterlijstje, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Asper

Asper (Gavere)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.