erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
36020
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36020

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ver achterin gelegen hoeve op de grens met Zingem en gedeeltelijk op deze gemeente gelegen, bereikbaar via een aarden weg tussen de boomgaard en de velden, met ijzeren hek op de noordoostelijke hoek tussen het woonhuis en de stallen.

Hoevecomplex met losse bestanddelen in U-vorm gegroepeerd rondom een met gras begroeid binnenerf. Ten westen, woonhuis van zes traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat) met oudere kern en begin 19de-eeuwse aanpassingen.

Verankerde gewitte bakstenen gevels op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters en deur onder kordonlijst en alternerende blinde boogvelden en lunetten in de toegevoegde halve verdieping. Achtergevel met onder mee twee opkamervensters in de noordwestelijke hoektravee.

Ten noorden, gewitte bakstenen schuur met centrale hoge poort en aan de erfzijde bijgebouwde stallen onder mank zadeldak; rechter zijpuntgevel met sporen van muurvlechtingen en luchtgaten.

Ten zuiden, op grondgebied Zingem, gewitte bakstenen stallen van acht traveeën onder zadeldak. Oorspronkelijk drie steekboogpoorten in de linker travee, waaronder nu twee gedicht.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36020 (Geraadpleegd op 18-05-2021)