Sint-Martinuskapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Kapellestraat (1989)
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gavere
Deelgemeente Asper
Straat Prosper Heysestraat
Locatie Prosper Heysestraat zonder nummer, Gavere (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gavere (actualisaties: 16-04-2008 - 18-04-2008).
  • Adrescontrole Gavere (adrescontroles: 25-02-2008 - 25-02-2008).
  • Inventarisatie Gavere (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Martinuskapel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Sint-Martinuskapel

Deze bescherming is geldig sinds 20-12-1974.

Beschrijving

Op een driehoekig, nog gekasseid eilandje tussen de Pontweg en de Prosper Heysestraat, kapel met belangrijke halte van de paardenommegang van Sint-Martinus, die nog jaarlijks de eerste zondag na 4 juli gehouden wordt. Kapel in traditionele stijl met witgekalkte bakstenen gevels op gepikte plint, met één travee en driezijdige sluiting onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), waarschijnlijk in kern opklimmend tot de eerste helft van de 16de eeuw, heden met voornamelijk begin 18de-eeuwse kenmerken. Hoge verankerde voorpuntgevel met aandak, muurvlechtingen en schouderstukken. Versneden, overhoekse hoeksteunberen. Getoogde deur met schuine dagkant onder waterlijst en bekronend getoogd venster in beschilderde bakstenen omlijsting met oren en gebogen druiplijstje. Hangende voluten en hartmotiefje onder de dorpel. Calvarie tegen de rechter zijgevel. Noordgevel met gedenksteen voor Prosper François Heyse, koloniale pionier, van 1956. Koorsluiting slechts onderbroken door klein rechthoekig venster met metalen roedeverdeling in de schuine wanden. IJzeren kruis op de nok.

Interieur met beschilderd tongewelf met sterren. Altaar, voorheen met oud Sint-Martinusbeeldje (gestolen in 1973 en vervangen door een nieuw beeldje) en 17de-eeuwse triptiek, Antwerpse school, met "Genadestoel" als centraal motief en schenkers op de zijpanelen. Zijpanelen van een 16de-eeuwse triptiek met "Aanbidding der wijzen" (gerestaureerd in 1986 en tijdelijk ondergebracht in het gemeentehuis).

  • VERMEIREN-VANWELDEN M., Van Haspra tot Asper, Asper, 1987, p. 329-332, 382-394.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Asper

Asper (Gavere)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.