Brouwerswoning Huize Boeykens

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gavere
Deelgemeente Asper
Straat Steenweg
Locatie Steenweg 52, Gavere (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gavere (actualisaties: 16-04-2008 - 18-04-2008).
  • Adrescontrole Gavere (adrescontroles: 25-02-2008 - 25-02-2008).
  • Inventarisatie Gavere (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerswoning Huize Boeykens

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd naar de brouwersfamilie "Boeykens" die het huis en de erachter gelegen brouwerijgebouwen lieten oprichten. Fraai herenhuis in Lodewijk XVI-stijl met jaartal 1781 in de deurwaaier. Dubbelhuis met bepleisterde en beschilderde voorgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nokrichting parallel aan de straat) met drie houten dakkapellen. Licht getoogde, vlak omlijste vensters met oren en sluitsteen met guirlande, houten luiken en behouden kleine roedeverdeling in de ramen. Centrale uitgewerkte deurtravee: rondboogdeur in typische Lodewijk XVI-deuromlijsting van arduin met geprofileerd beloop, op neuten met imposten, uitgespaarde bovenhoeken en consoles onder de verkropte kroonlijst. Voluutvormige sluitsteen met guirlande. Rondboogvormig bovenlicht met waaier en jaartal 1781. Gelijkaardige (later toegevoegde ?) poorttravee links naast het huis met korfboogpoort en initialen (G.B.) in de waaier. Aangepaste gecementeerde achtergevel.

Interieur met behouden stucplafonds, salon met lambriseringen en deurstukken met putti en siervazen, 18de-eeuwse trap met acanthusbladversiering.

In de tuin: arduinen grenspalen van de kasselrij van Oudenaarde, Oudburg en Aalst, gedateerd 1785.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

maakt deel uit van Steenweg

Steenweg (Gavere)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.