erfgoedobject

Twee stadswoningen

bouwkundig element
ID
3607
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3607

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Twee dubbelhuizen van drie bouwlagen en respectievelijk vier en zes traveeën onder een zadeldak met licht verspringende kroonlijsthoogte. Gedecapeerde lijstgevels uit het midden van de 19de eeuw, op een zandstenen sokkel (nummer 6) en een arduinen plint (nummer 8); gebruik van zandstenen hoekblokken bij nummer 8 (recuperatiemateriaal van het voormalige godshuis van Sint-Pieter en Sint-Paulus).

Rechthoekige vensters voorzien van arduinen lekdrempels; arduinen lateien op de begane grond en de bel-etage. Rechthoekige vleugeldeuren in een arduinen omlijsting onder een bekronend entablement met druiplijst, bij nummer 8 op consoles. Kroonlijsten op klossen. Zijgevel van nummer 6 gemarkeerd door een gedicht oculus.


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Sint-Pieters- en Sint-Paulusgodshuis

  • Is deel van
    Gerechtstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Twee stadswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3607 (Geraadpleegd op 14-05-2021)