erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
36075
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36075

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de hoek met de Galgenstraat ingeplante hoeve met losstaande bestanddelen, met woonhuis ten noorden en schuur met stallingen ten westen van het grotendeels begraasde erf met ijzeren toegangshek tussen betonnen pijlertjes ten oosten aan de straat.

Woonhuis van vijf en drie traveeën en één bouwlaag onder verspringende zadeldaken (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat), in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Rechter woongedeelte aangepast in de jaren 1920 met gecementeerd voorgevelparement en getoogde vensters. Centrale deur tussen Ionische pilasters en bekronende guirlande.

Linker travee met nog gewitte gevels op gecementeerde plint, met gekoppelde getoogde deuren in beschilderde bakstenen omlijsting met oren. Rechts getoogd venster met luiken en hartvormig lichtgat. Links rechthoekig venstertje met houten kozijn en luik. Sporen van muurvlechtingen in rechter zijpuntgevel.

Ten westen, gewitte bakstenen schuur en stallingen onder zadeldak (golfplaten, nok parallel aan de straat) met sporen van muurvlechtingen in de rechter zijpuntgevel.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36075 (Geraadpleegd op 12-05-2021)