Pastorie van de Sint-Bavokerk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Baaigem

Beschrijving

Oorspronkelijk gelegen langs het straatje dat leidde naar de fontein. Sinds de vergroting van de kerk en het kerkhof in 1912 gelegen achter de kerk, met de achtergevel palend aan de kerkhofmuur. Imposant dubbelhuis van vijf traveeën en thans twee bouwlagen (bovenverdieping toegevoegd in de 19de eeuw) onder zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat), oorspronkelijk met klokkenstoel, van 1789. Huidige ingang via een aanbouwsel met garage links. Oorspronkelijke voorgevel uitziend op de ommuurde tuin thans met 19de-eeuws beraapt parement. Vlak omlijste rechthoekige vensters (nieuw houtwerk) met duimen en centrale rechthoekige deur. Links en rechts aanleunende zijtravee onder lessenaarsdaken. Beschilderde bakstenen achtergevel met uitspringende middentravee onder schilddakje, toegevoegd eind 19de eeuw samen met de huidige ingang.

Behouden 18de-eeuws interieur met onder meer stucplafonds en schouwen in Lodewijk XVI-stijl en bordestrap met gesculpteerde trappaal.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke