erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Bavokerk

bouwkundig element
ID
36082
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36082

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Baaigem
  Deze bescherming is geldig sinds 30-07-1982

Beschrijving

Oorspronkelijk gelegen langs het straatje dat leidde naar de fontein. Sinds de vergroting van de kerk en het kerkhof in 1912 gelegen achter de kerk, met de achtergevel palend aan de kerkhofmuur. Imposant dubbelhuis van vijf traveeën en thans twee bouwlagen (bovenverdieping toegevoegd in de 19de eeuw) onder zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat), oorspronkelijk met klokkenstoel, van 1789. Huidige ingang via een aanbouwsel met garage links. Oorspronkelijke voorgevel uitziend op de ommuurde tuin thans met 19de-eeuws beraapt parement. Vlak omlijste rechthoekige vensters (nieuw houtwerk) met duimen en centrale rechthoekige deur. Links en rechts aanleunende zijtravee onder lessenaarsdaken. Beschilderde bakstenen achtergevel met uitspringende middentravee onder schilddakje, toegevoegd eind 19de eeuw samen met de huidige ingang.

Behouden 18de-eeuws interieur met onder meer stucplafonds en schouwen in Lodewijk XVI-stijl en bordestrap met gesculpteerde trappaal.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

 • Is deel van
  Baaigemstraat (Baaigem)

 • Is deel van
  Dorpskom Baaigem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie van de Sint-Bavokerk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36082 (Geraadpleegd op 07-05-2021)