erfgoedobject

Herberg In de afspanning De Klok

bouwkundig element
ID
36083
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36083

Juridische gevolgen

Beschrijving

Heden zogenaamd Café de Klokke, voorheen "In de afspanning De Klok" met in de jaren 1970 infohuis en atelier van kunstambachten.

Oorspronkelijk loodrecht op de straat ingeplant boerenarbeiderswoning van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) met links zijaandak met muurvlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw. In de 19de eeuw opgesplitst in twee woningen en circa 1900 uitgebreid met een winkel- en cafégedeelte met brede voorpuntgevel uitziend op de straat. Heden witgekalkte gevels op gepikte plint. Rechthoekige en licht getoogde deuren en vensters (19de-eeuws houtwerk).

Interieur met onder meer bewaarde balken met versierde sloffen en rode tegelvloer in rechter travee van de boerenwoning.

Gewitte bakstenen stallen en bakhuisje op het erf ervoor.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Baaigemstraat (Baaigem)

  • Is deel van
    Dorpskom Baaigem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg In de afspanning De Klok [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36083 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.