erfgoedobject

Hof ten Doorent

bouwkundig element
ID
36085
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36085

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Doorent
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Doorent
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vroeger achterleen van het "Goed te Lilare", afhankelijk van het leenhof van Sint-Pieters en eigendom van de familie van Egmont. Heden achterin gelegen gesloten hoevecomplex op vierkante plattegrond met toegangsdreef ten zuiden, afgezet met knotwilgen. Woonhuis ten westen, stallen en doorrit ten zuiden, garages en schuur ten noorden, en stallen ten oosten van het volledig verhard binnenerf met centrale mestvaalt.

Huidig woonhuis van zes traveeën met één bouwlaag en zadeldak (kunstleien, nok loodrecht op de straat); in de linker zijpuntgevel jaarankers ANNO 1822. Verankerde beschilderde erfgevel op gecementeerde plint met vernieuwde rechthoekige vensters onder ijzeren I-latei en met beschilderde neggen. Rechthoekige deur in geschilderde getoogde omlijsting met oren. Overige vleugels van baksteen, eveneens met één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Doorrit met aan de binnenerfzijde natuurstenen hoekblokken.

  • PIENS D., Baaigem, s.l., s.d, p. 16.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hof ten Doorent [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36085 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.