Molenaarswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Baaigem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Baaigem

Beschrijving

Imposant, achterin gelegen huis met bijhorende koetshuizen en grote volledig omhaagde tuin. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (cementpannen, nok parallel aan de straat); gebouwd in 1857 (zie jaartal op linker zijpuntgevel) op de plaats van het "Nieuwhof" of "Prinsenhof" waartoe de molen, sindsdien Prinsenmolen, behoorde. Later aangepast. Oorspronkelijk beraapte gevels, nog behouden in zij- en achtergevels. Voorgevel in het eerste kwart van de 20ste eeuw voorzien van witte geglazuurde tegels verrijkt met groene banden en bloemenfriezen op de borstwering en onder de gootlijst. Rechthoekige deur en vensters (vernieuwd houtwerk). Mooie gesmeed ijzeren voetschrapper in de vorm van een hond links van de deur. Links en rechts van het hoofdgebouw, later toegevoegde travee thans met vernieuwd bakstenen voorgevelparement. Linker zijvleugel met twee bouwlagen, in de zijgevel met gecementeerd, heden geschilderd parement verrijkt met Ionische pilasters en bekronende siervazen. Oorspronkelijk behouden achtergevel met beraapt parement en rechthoekige vlak omlijste vensters met bewaard houtwerk en persiennes op de begane grond.

Rechts van voortuin, vijf traveeën lange vleugel van de vroegere koetshuizen met gecementeerd parement, geritmeerd door pilasters en rondboognissen.

Links en rechts van de tuin, omhaagde weiden met fraaie ijzeren toegangshekken.

Aanvullende informatie

De voorgevel die in het eerste kwart van de 20ste eeuw voorzien werd van geglazuurde tegels is nu monochroom bepleisterd en het vensterschrijnwerk is vernieuwd. De beraping is overal verdwenen.

Auteurs: Jacobs, Els