erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
3611
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3611

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekhuis dat zijn huidig uitzicht verkreeg in de eerste helft van de 19de eeuw. Breedhuis, dubbelhuistype, van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (Vlaamse pannen).

Heden gedecapeerde lijstgevel in baksteenbouw op similiplint. Rechthoekige vensters voorzien van beschilderde arduinen lekdrempels en persiennes, laatstgenoemde op de begane grond; de zandstenen negblokken met sponning (bij de vijf rechtse traveeën) op de eerste en tweede bouwlaag wijzen op een oudere traditionele kern (uit de 17de euw?), verhoogd met een lagere bouwlaag. Rechthoekige deur in een vlakke omlijsting van arduin. Rechts een keldergat. Deels blinde zijgevel. Omlopend entablement.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3611 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.