Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Heden volledig gesloten hoeve met woonhuis en dienstgebouwen gegroepeerd rondom een vierkant binnenerf met mestvaalt in zuidwestelijke hoek. Toegang via een gebogen ingebouwde doorgang in de noordoostelijke hoek.

Ten westen, woonhuis van zeven en twee traveeën en één bouwlaag onder vernieuwd zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat) met links zijaandak; in kern mogelijk nog opklimmend tot de 17de eeuw. Gewitte erfgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters en getoogde deur in geschilderde omlijsting; korfboogvormig staldeurtje links. Vernieuwde klokkenstoel met bronzen klok, gegoten in Velzeke en gedateerd 1765.

Noord- ,zuid- en westvleugels van donkere baksteen, onder zadeldak (nokken loodrecht op, en parallel aan de straat), volgens gevelsteen opgetrokken in 1858, met onder meer nog oude koeienstallen (ten zuiden) en een duiventorentje in het midden van de noordvleugel. Getoogde deuren en lunetten.

Ten noorden van het oude gebouwencomplex, aangebouwde schuur en bakoven (nok parallel aan de straat); nieuwe grote koeienstallen ten zuiden.