erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
36120
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36120

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevecomplex
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Windmolen Tarandusmolen: omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Imposant en heden volledig gerenoveerd gesloten hoevecomplex met bakstenen gebouwen geschikt rondom een rechthoekig binnenerf.

Ten noorden, woonvleugel met rechts oorspronkelijk woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), met muurvlechtingen in de zijpuntgevels en klokkenstoel, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Buitengevel met rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling en luiken (nieuw houtwerk). Erfgevel met gelijkaardige vensters en centrale korfboogdeur in nieuwe zandstenen omlijsting met bekronende gevelsteen, toegevoegd bij de restauratie. Vier linker traveeën met één bouwlaag en zijpuntgevel met muurvlechtingen uitziend op de straat, voorzien van getoogde venstertjes met luiken. Dakvensters met tuitgevelbekroning aan de buitenzijde en dakkapellen aan de erfzijde. Huidige ingang in rechter inspringende travee (vroeger melkhuisje) van de westvleugel.

Ten oosten, aan de straat palende stalvleugel met bakstenen straatgevel en gewitte erfgevel onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) met getoogde deuren en afgeronde hoek naar doorrit in rechter travee. Aflijnende getrapte daklijst. Linker travee verbouwd tot barbecue.

Zuidvleugel (nok loodrecht op de straat) met eveneens gewitte erfgevels en centrale doorrit. Linker travee met nog volledig intact bewaarde paardenstallen.

Westvleugel met tot inkomhal omgevormd rechter gedeelte en schuur met doorrit. Volledig aangepast interieur, onder meer met gerecupereerd materiaal, en twee gewelfde kelders.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Omgeving windmolen Tarandusmolen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36120 (Geraadpleegd op )