Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gavere
Deelgemeente Dikkelvenne
Straat Heilige Donatusstraat
Locatie Heilige Donatusstraat 9, Gavere (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gavere (actualisaties: 16-04-2008 - 18-04-2008).
  • Adrescontrole Gavere (adrescontroles: 25-02-2008 - 25-02-2008).
  • Inventarisatie Gavere (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoevecomplex

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Windmolen Tarandusmolen: omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 13-10-1986.

Beschrijving

Imposant en thans volledig gerenoveerd gesloten hoevecomplex met bakstenen gebouwen geschikt rondom een rechthoekig binnenerf.

Ten noorden, woonvleugel met rechts oorspronkelijk woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), met muurvlechtingen in de zijpuntgevels en klokkenstoel, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Buitengevel met rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling en luiken (nieuw houtwerk). Erfgevel met gelijkaardige vensters en centrale korfboogdeur in nieuwe zandstenen omlijsting met bekronende gevelsteen, toegevoegd bij de restauratie. Vier linker traveeën met één bouwlaag en zijpuntgevel met muurvlechtingen uitziend op de straat, voorzien van getoogde venstertjes met luiken. Dakvensters met tuitgevelbekroning aan de buitenzijde en dakkapellen aan de erfzijde. Huidige ingang in rechter inspringende travee (vroeger melkhuisje) van de westvleugel.

Ten oosten, aan de straat palende stalvleugel met bakstenen straatgevel en gewitte erfgevel onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) met getoogde deuren en afgeronde hoek naar doorrit in rechter travee. Aflijnende getrapte daklijst. Linker travee verbouwd tot barbecue.

Zuidvleugel (nok loodrecht op de straat) met eveneens gewitte erfgevels en centrale doorrit. Linker travee met nog volledig intact bewaarde paardenstallen.

Westvleugel met tot inkomhal omgevormd rechter gedeelte en schuur met doorrit. Volledig aangepast interieur, onder meer met gerecupereerd materiaal, en twee gewelfde kelders.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Dikkelvenne

Dikkelvenne (Gavere)

maakt deel uit van Omgeving windmolen Tarandusmolen

Heilige Donatusstraat, Ketsestraat, Provinciebaan (Gavere), Beerlegemsebaan, Oudenweg, Zavelputstraat...

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.