Parochiekerk Sint-Petrus

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gavere
Deelgemeente Dikkelvenne
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 1, Gavere (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gavere (actualisaties: 16-04-2008 - 18-04-2008).
  • Adrescontrole Gavere (adrescontroles: 25-02-2008 - 25-02-2008).
  • Inventarisatie Gavere (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Petrus

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Petrus: orgel
gelegen te Kerkstraat 1 (Gavere)

Deze bescherming is geldig sinds 25-03-1980.

Beschrijving

Huidige bakstenen kerk daterend van 1823-26 en gebouwd met de steun en op grond van barones de Spangen van het nabij gelegen kasteel Baudries, ter vervanging van de oude kerk in de wijk de Rotse, gesloopt in 1824.

Geoosterde inplanting met westgevel uitziend op de Kerkstraat en met nog omringend gedeeltelijk omhaagd en ommuurd kerkhof. Voorheen beboomd en met hogere muur en ijzeren toegangshekken.

Sobere pseudo-basilicale kerk met ingebouwde vierkante westtoren, van vijf traveeën en koor van twee traveeën met driezijdige sluiting, links en rechts geflankeerd door een sacristie en berging.

Bakstenen constructie met aflijnende zandstenen hoekblokken, op één van de stenen links opschrift "I.F.D. Groote 1825". Afdekkend leien zadeldak. Vierkante westtoren met ingesnoerde naaldspits.

Westgevel met centrale rechthoekige deur geflankeerd door arduinen Toscaanse pilasters met bekronend entablement. Links en rechts, gelijkaardige portieken met Toscaanse zuilen onder leien dakjes aangebracht in 1921, respectievelijk met oorlogsmonument en calvarie, gesigneerd S.V. Geert; erboven ronde oculi. Rondboogvenster en kleine oculus met jaarsteen 1826 (thans onleesbaar) boven de deur. Toren met vierkante geleding uitstekend boven het dak, met telkens twee rondboogvormige galmgaten onder een uurwerkplaat. Zijbeuken en koor verlicht door rondboogvensters met glas in lood, ter vervanging van de oorspronkelijk halfronde vensters in 1920.

Eenvoudig classicistisch, bepleisterd en beschilderd interieur met drie beuken gescheiden door rondboogarcaden rustend op ronde bepleisterde zuilen op achthoekige sokkel. Koor met blinde zijgevels geleed door vlakke pilasters met lijstkapiteel in renaissance getinte stijl.

Mobilair. Schilderijen: "Aanbidding van de herders", doek, 18de eeuw; "Devotie van de Heilige Barbara en Heilige Catharina", doek, beide uit de 18de eeuw (in pastorie).

Beeldhouwwerk: Heilige Christiana, hout, uit Mechels atelier (?), 16de eeuw met moderne polychromie; Heilige Petrus paus, eikenhout, 18de eeuw.

Meubilair: smeedijzeren communiebank van 1826 uitgevoerd door De Clerck; preekstoel, onder de kuip gedateerd 1778, met voorstelling van de Heilige Petrus apostel en de Heilige Antonius; 18de-eeuwse eikenhouten biechtstoel afkomstig van de Sint-Pieterskerk van Ronse; zand- en hardstenen doopvont, onder het bekken gedateerd 1601, met 18de-eeuws deksel; orgel van Van Peteghem met orgelkast van 1839 door B. Latte (Gavere).

  • DE SMET A., Dikkelvenne vroeger en nu, Zingem, 1983, p. 76-93.
  • VANDENBUSSCHE-VAN DEN KERKHOVE C., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Oost-Vlaanderen, Kanton Gent VI, Brussel, 1979, p. 22-24.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Gavere)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.