Semi-gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gavere
Deelgemeente Dikkelvenne
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 82, Gavere (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gavere (actualisaties: 16-04-2008 - 18-04-2008).
  • Adrescontrole Gavere (adrescontroles: 25-02-2008 - 25-02-2008).
  • Inventarisatie Gavere (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Hoeve van het semi-gesloten type met voormalige landbouwstokerij Van der Meerschout.

Ten noordwesten, op de straat ingeplant woonhuis met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat), uit het midden van de 19de eeuw. Beraapte voorgevel met rechthoekige vlak omlijste vensters met persiennes op de begane grond en uitgewerkte sleutel op de bovenverdieping; bewaard houtwerk. Aflijnend bepleisterd hoofdgestel en tandlijst. Gelijkaardige doch thans gecementeerde en beschilderde erfgevel.

Aan de straat palende lange vleugel van één bouwlaag met van links naar rechts een witgekalkte staltravee, een grote rechthoekige poort met doorrit naar het binnenerf, een drie traveeën breed huisje, vroeger winkeltje en een vooruitspringend gedeelte met nieuw parement en garagepoort. Aansluitend rechts geeft een fraai ijzeren hek toegang tot het achterin liggend woonhuis.

Ten zuidwesten, gewitte bakstenen voormalige stokerijgebouwen met anderhalve bouwlaag onder zadeldak (cementpannen, nok parallel aan de straat) met onder meer grote poort en luik naar kelder.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Gavere)

omvat Lindenprieel Kerkstraat

Kerkstraat 82 (Gavere)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.