Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gavere
Deelgemeente Dikkelvenne
Straat Nijverheidsstraat
Locatie Nijverheidsstraat 16, Gavere (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gavere (actualisaties: 16-04-2008 - 18-04-2008).
  • Adrescontrole Gavere (adrescontroles: 25-02-2008 - 25-02-2008).
  • Inventarisatie Gavere (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Pastorie Sint-Petrusparochie

Deze bescherming is geldig sinds 14-07-2004.

Beschrijving

De pastorie werd gebouwd in 1865 en is zeer statig en uitzonderlijk voor een plattelandspastorie. Het balkon werd geschonken door de lokale kasteelheer. Het pand behield zijn oorspronkelijk gepleisterde rijke voorgevel en sobere achtergevels, alsook zijn afwijkend interieur.

Historiek

De gronden waarop de pastorie van Dikkelvenne werd gebouwd, behoorden in 1834 toe aan Pieter Marchand. Wanneer de gronden verkocht of vererfd zijn aan de kerkfabriek is onduidelijk, maar in 1865 bouwde de kerkfabriek de huidige pastorie op het stuk land dat haar eigendom was.

Het balkon, steunend op twee Ionische zuilen, werd geschonken door graaf Carolus Victor de Spangen, de lokale kasteelheer. Sindsdien is het hoofdgebouw niet meer aangepast. Enkel de bijgebouwen dateren van de 20ste eeuw.

Beschrijving

De pastorie is door middel van een voortuin afgesloten, afgebakend door een gecementeerde muur en ijzeren hek tussen vierkante hekpijlers. Rechts zit een uitgespaarde nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje achter glas.

Het betreft een bijzonder groot en imposant bepleisterd en beschilderd neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. De nok van het dak staat evenwijdig ten opzichte van de straat. De centrale travee springt licht vooruit en wordt aldus als middenrisaliet benadrukt door bossage, een driehoekig fronton en het reeds vermelde balkon. De gevel wordt begrensd met hoekpilasters in bossage. De rechthoekige vensters zijn op de begane grond voorzien van persiennes en hebben op de bovenverdieping doorgetrokken arduinen lekdrempels. De centrale rechthoekige deur is omschreven in een geprofileerde omlijsting, vooraf gegaan door een portaal met twee Ionische zuilen met bekronend klassiek entablement en ijzeren balkonhek. De zij- en achtergevels zijn daarentegen sober en decoratieloos.

De interieurindeling is zeer uitzonderlijk voor de periode gezien het ontbreken van een gang. Langs de straatgevel zijn twee bergruimtes en centraal een grote hal gelegen. De trap zit weggestopt achter een deur. Langs de achtergevel ligt de keuken en twee salons. De bovenverdieping kenmerkt zich door een gang evenwijdig met de voorgevel en eromheen zes slaapkamers waarvan twee echter appartementen waren met twee kamers. Typisch voor de periode is de selectieve decoratie van de voor gasten toegankelijke salons terwijl de bovenverdiepingen niet gedecoreerd werden. Binnenschrijnwerk, stucwerk, vloeren, schouwmantels, … bleven intact bewaard.

De tuin is zeer wijds doch zonder specifieke aanleg en werd steeds integraal gebruikt door de pastoor.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002268, Pastorieën (MERTENS J., 2004)
  • BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Bron: -

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Mertens, Joeri & Verbeeck, Mieke

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Dikkelvenne

Dikkelvenne (Gavere)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.