erfgoedobject

Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
36130
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36130

Juridische gevolgen

Beschrijving

De pastorie werd gebouwd in 1865 en is zeer statig en uitzonderlijk voor een plattelandspastorie. Het balkon werd geschonken door de lokale kasteelheer. Het pand behield zijn oorspronkelijk gepleisterde rijke voorgevel en sobere achtergevels, alsook zijn afwijkend interieur.

Historiek

De gronden waarop de pastorie van Dikkelvenne werd gebouwd, behoorden in 1834 toe aan Pieter Marchand. Wanneer de gronden verkocht of vererfd zijn aan de kerkfabriek is onduidelijk, maar in 1865 bouwde de kerkfabriek de huidige pastorie op het stuk land dat haar eigendom was.

Het balkon, steunend op twee Ionische zuilen, werd geschonken door graaf Carolus Victor de Spangen, de lokale kasteelheer. Sindsdien is het hoofdgebouw niet meer aangepast. Enkel de bijgebouwen dateren van de 20ste eeuw.

Beschrijving

De pastorie is door middel van een voortuin afgesloten, afgebakend door een gecementeerde muur en ijzeren hek tussen vierkante hekpijlers. Rechts zit een uitgespaarde nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje achter glas.

Het betreft een bijzonder groot en imposant bepleisterd en geschilderd neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. De nok van het dak staat evenwijdig ten opzichte van de straat. De centrale travee springt licht vooruit en wordt aldus als middenrisaliet benadrukt door bossage, een driehoekig fronton en het reeds vermelde balkon. De gevel wordt begrensd met hoekpilasters in bossage. De rechthoekige vensters zijn op de begane grond voorzien van persiennes en hebben op de bovenverdieping doorgetrokken arduinen lekdrempels. De centrale rechthoekige deur is omschreven in een geprofileerde omlijsting, vooraf gegaan door een portaal met twee Ionische zuilen met bekronend klassiek entablement en ijzeren balkonhek. De zij- en achtergevels zijn daarentegen sober en decoratieloos.

De interieurindeling is zeer uitzonderlijk voor de periode gezien het ontbreken van een gang. Langs de straatgevel zijn twee bergruimtes en centraal een grote hal gelegen. De trap zit weggestopt achter een deur. Langs de achtergevel ligt de keuken en twee salons. De bovenverdieping kenmerkt zich door een gang evenwijdig met de voorgevel en eromheen zes slaapkamers waarvan twee echter appartementen waren met twee kamers. Typisch voor de periode is de selectieve decoratie van de voor gasten toegankelijke salons terwijl de bovenverdiepingen niet gedecoreerd werden. Binnenschrijnwerk, stucwerk, vloeren, schouwmantels, … bleven intact bewaard.

De tuin is zeer ruim doch zonder specifieke aanleg en werd steeds integraal gebruikt door de pastoor.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002268, Pastorieën (MERTENS J., 2004)
  • BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Mertens, Joeri; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36130 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.