erfgoedobject

Semigesloten hoeve

bouwkundig element
ID
36132
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36132

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve van het semigesloten type met woonhuis, schuur en stallen gegroepeerd rondom een geplaveid binnenerf met mestvaalt. IJzeren toegangshek tussen woonhuis en hekpijler in het noorden. Ommuurde moestuin ten oosten.

Ten noorden, woonhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat), vernieuwd in de tweede helft van de 19de eeuw. Beraapte gevels op gecementeerde plint met aflijnende bepleisterde hoekblokken. Gelijkaardige straat- en erfgevel met getoogde, omlijste vensters met rolluikkasten aan de straatzijde en luiken aan de erfzijde. Getoogde deuren met recent tochtportaal aan de erfzijde. Halve venstertjes op doorlopend cordon op de halve verdieping.

Ten westen, gewitte bakstenen schuur onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) met links zijaandak met muurvlechtingen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, aan de straatzijde uitgebreid in de tweede helft van de 19de eeuw. Getoogde deur en hoge rechthoekige poort in linker travee.

Ten zuiden, bakstenen stallen (nok parallel aan de straat) met deels gewitte oude gebouwen en in de tweede helft van de 19de eeuw toegevoegde bakstenen travee.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Semigesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36132 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Gavere

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.