erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
36133
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36133

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoeve van het gesloten type met in 1888 vernieuwd woonhuis, behouden oud woonhuis met jaaranker 1806 en oude stallingen ingeplant in het vierkant, op de splitsing van de straat.

Huidig woonhuis met voortuin afgesloten door een ijzeren hek, van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat); gevelsteentje "PVH VA - 1888" boven de deur. Donker bakstenen gebouw met getoogde vensters (nieuw houtwerk) met luiken op de begane grond, met rolluiken en doorgetrokken dorpels op de bovenverdieping. Centrale getoogde deur met waaier. Links en rechts aanbouwsels onder lessenaarsdak.

Links van het woonhuis, voormalig boerenhuis, thans gebruikt als stallen. Witgekalkt bakstenen gebouw van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) met aandak met muurvlechtingen en gedateerde sierlijk uitgewerkte muuranker. Zijgevel met rechthoekige getraliede en vlak omlijste vensters en behouden duimen. Aanleunende gewitte bakstenen stallingen onder verspringend zadeldak.

Ten noorden en ten oosten van het ingesloten erf, gewitte bakstenen stallingen met luchtgaten, onder aansluitende zadeldaken.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36133 (Geraadpleegd op 08-05-2021)