erfgoedobject

Gesloten hoeve met stokerij Saeghershof

bouwkundig element
ID
36138
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36138

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd naar de vroegere eigenaars, De Saegher, die hier circa 1875 een stokerij van oude Dikkelvense jenever oprichtten. Sinds de Tweede Wereldoorlog, burelen van "Pura Bronnen" met exploitatie van de minerale bronnen in de nabij gelegen bossen; sinds de Franse periode als "source de santé" erkend.

Oorspronkelijke hoeve van het gesloten type met woonhuis ten noorden en dienstgebouwen ten oosten, zuiden en westen van het aanvankelijk open binnenerf. Op de straat ingeplant voormalig woonhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat), heden met 19de-eeuws voorkomen, mogelijk met oudere kern uit de 18de eeuw of vroeger. Beraapte voorgevel op gecementeerde plint en aflijnende gecementeerde pui- en daklijst. Getoogde omlijste vensters en rechthoekige deur met fraai bovenlicht.

Ten oosten, aan de straat palende voormalige stallingen, circa 1875 omgebouwd tot stokerij, met gewitte bakstenen gevels en zijtrapgevel. Recente garage in de oksel van de twee gebouwen.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve met stokerij Saeghershof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36138 (Geraadpleegd op 15-05-2021)