erfgoedobject

Winkel en café met hoeve

bouwkundig element
ID
36145
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36145

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel en café met hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Semmerzake
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

"Estaminet In de Kroon". Gedeeltelijk vrijstaande dorpswoning, in zijn huidige vorm daterend van circa 1920, met winkeltje rechts en café links van de deur met gezandstraald bovenlicht met kroon en huisnaam.

Heden bepleisterde en geschilderde voorgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (cementpannen, nok parallel aan de straat) met oudere kern van één bouwlaag en verhoogd in 1920. Imitatiebanden onder de cordonlijst. Rechthoekige benedenvensters met rolluiken, rechter venster van het winkeltje is breder. Getoogde bovenvensters in geprofileerde omlijsting met sluitsteen en dorpels op consooltjes. Behouden café- en winkelinrichting van de jaren 1920.

Parallel achter het café-winkelhuis, behouden oud hoevetje, naar verluidt daterend van circa 1600 met bewaarde grote haard en zware balkenzoldering. Witgekalkte buitengevels met onder meer muurvlechtingen in de linker zijpuntgevel.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Semmerzake

 • Is deel van
  Dorpstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Winkel en café met hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36145 (Geraadpleegd op )