erfgoedobject

School met klooster van de Visitatie

bouwkundig element
ID
36157
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36157

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kleuter- en lagere school met klooster van de Visitatie, gebouwd naar ontwerp van pastoor De Loof in 1889. Korte tijd ook "storenfabriek" beheerd door de familie Lippens. Begin 20ste eeuw verbouwing van het kloostergebouw en uitbreiding van de schoolgebouwen.

Oorspronkelijk vierkant gebouw met twee bouwlagen en plat dak, afgelijnd door kantelen en geflankeerd door twee lagere vleugels van één bouwlaag, eveneens onder plat dak met kantelenrij. Begin 20ste eeuw toegevoegde verdieping op de zijtravee en drie afzonderlijke zadeldaken (leien, nok loodrecht op de straat). Rechter travee met kapel op de bovenverdieping. Beraapt parement gemarkeerd door vensternissen waarin rondboogvensters gevat zijn.

Benedenvensters met neoromaans maaswerk, gekoppelde rondboogvensters op de bovenverdieping en in de centrale geveltop met bekronende oculus.

  • DE SMET A., Semmerzake, Zingem, 1985, p. 140-145.

Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: School met klooster van de Visitatie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36157 (Geraadpleegd op 13-05-2021)