erfgoedobject

Molen De Ronne

bouwkundig element
ID
36161
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36161

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Molen De Ronne is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen) met gemetste galerij, opgericht in 1845 door Marcelin De Ronne-Colpaert, een landbouwer in Semmerzake. In 1889 werd een stoommachine geplaatst (verdwenen) en na een beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de molen in 1919 hersteld als windmolen. Daarnaast werd ook gemalen met een elektrische motor. In 1960 werd de molen ontmanteld (waaronder het geklinknageld gevlucht). De romp werd in 1996 gerenoveerd en herbestemd als horeca.

De overgebleven molenromp is gelegen op de kruising van de Opperweg, Ten Edestraat en Kouter. De oorspronkelijk gewitte bakstenen kuip is sterk conisch. De omlopende galerij bestaat uit zestien bakstenen pijlers die verbonden zijn door getoogde bogen waarvan enkele dichtgemetseld of afgebroken werden. De molenromp heeft een knik ter hoogte van de gaanderij en wordt doorbroken door enkele venstertjes.  

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 416.
  • BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Vandeweghe, Evert, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Molen De Ronne [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36161 (Geraadpleegd op )