Teksten van Molen De Ronne

Molen De Ronne ()

Molen De Ronne is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen) met gemetste galerij, opgericht in 1845 door Marcelin De Ronne-Colpaert, een landbouwer in Semmerzake. In 1889 werd een stoommachine geplaatst (verdwenen) en na een beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de molen in 1919 hersteld als windmolen. Daarnaast werd ook gemalen met een elektrische motor. In 1960 werd de molen ontmanteld (waaronder het geklinknageld gevlucht). De romp werd in 1996 gerenoveerd en herbestemd als horeca.

De overgebleven molenromp is gelegen op de kruising van de Opperweg, Ten Edestraat en Kouter. De oorspronkelijk gewitte bakstenen kuip is sterk conisch. De omlopende galerij bestaat uit zestien bakstenen pijlers die verbonden zijn door getoogde bogen waarvan enkele dichtgemetseld of afgebroken werden. De molenromp heeft een knik ter hoogte van de gaanderij en wordt doorbroken door enkele venstertjes.  

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 416.
  • BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs:  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Vandeweghe, Evert, Verbeeck, Mieke
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Vandeweghe, Evert; Verbeeck, Mieke: Molen De Ronne [online], https://id.erfgoed.net/teksten/357992 (geraadpleegd op )


Molen De Ronne ()

Op de kruising van Opperweg, Ten Edestraat en Kouter gelegen molenromp van de in 1848 opgerichte stenen korenwindmolen van het type galerijmolen met gemetste galerij. Oorspronkelijk gewitte bakstenen, sterk conische molen met omlopende galerij met zestien bakstenen pijlers verbonden door getoogde bogen. Molenromp met knik ter hoogte van de gaanderij en doorbroken door enkele venstertjes. Heden toegemetste en vooraan deels gesloopte galerij met tochtportaal onder zadeldak als inkom voor de huidige drank- en dansgelegenheid.

Verdwenen moleninfrastructuur, stoommachine van 1889 en gevlucht.

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 416.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke: Molen De Ronne [online], https://id.erfgoed.net/teksten/36161 (geraadpleegd op )