erfgoedobject

Dossinkazerne

bouwkundig element
ID
3617
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3617

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dossinkazerne
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Dossinkazerne
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige infanteriekazerne opgetrokken in 1756 door Maria-Theresia van Oostenrijk. Huidige benaming: kazerne Lt. Gen. Baron Dossin. In 1914 wapendepot en tijdens Tweede Wereldoorlog beruchte kazerne van waaruit Joden gedeporteerd werden. Nadien deed het gebouw dienst als school voor betaalmeesters en secretarissen en vanaf 1951 als opleidingscentrum voor militaire administratieve diensten. Sedert enige jaren leegstaand.

Vier vleugels van drie bouwlagen onder aaneengesloten leien zadeldaken, geschikt rondom rechthoekige gebetonneerde binnenplaats. Bepleisterd en beschilderd bakstenen gebouw op gepikte plint. Getoogde vensters in rechthoekige gecementeerde omlijsting met arduinen lekdrempels; oorspronkelijk geloogde deuren met tussendorpel en rechthoekige gecementeerde omlijsting; muurankers (ook ruitvormige van recentere datum) en kwartholle daklijst.

Hoofdvleugel: ten oosten. Elf traveeën met een rondboogpoort in geblokte arduinen omlijsting onder een driehoekig fronton met oculus en zware druiplijst; chronogram in fronton "In eenDraCht VoLMaeCt" (1756). Na de zevende travee arduinen gedenksteen voor gedeporteerde Joden. Aan de binnenplaatszijde een gevel van negen traveeën, twee dakkapellen en een dakvenster.

Noord- en zuidvleugels: gevels aan binnenplaats oorspronkelijk met zestien traveeën; verspringende travee aan straatzijde.

Westvleugel: negen traveeën; zeven dakkapellen en blinde achtergevel. Op de begane grond aan de binnenplaats: overal gewijzigde en bijkomende traveeën; aan de straat: vensterroeden.

Interieur: oorspronkelijk en goed bewaard dakgebint.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op 1 december 2012 opende het museum Kazerne Dossin in Mechelen zijn deuren voor het publiek. In en rond de oude Dossinkazerne werd met steun van de Vlaamse overheid het Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten gebouwd. In het oude kazernegebouw werd het Memoriaal ondergebracht en het documentatiecentrum kreeg er nieuwe kantoren. Tegenover de Dossinkazerne werd een nieuw museumgebouw opgericht naar ontwerp van bOb Van Reeth (AWG Architecten), op de plaats van het vroegere arresthuis. Ook het plein ertussen werd heraangelegd.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dossinkazerne [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3617 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.