Dossinkazerne

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Goswin de Stassartstraat
Locatie Goswin de Stassartstraat 137-151, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dossinkazerne

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Dossinkazerne

Deze bescherming is geldig sinds 16-01-1987.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige infanteriekazerne opgetrokken in 1756 door Maria-Theresia van Oostenrijk. Huidige benaming: kazerne Lt. Gen. Baron Dossin. In 1914 wapendepot en tijdens Tweede Wereldoorlog beruchte kazerne van waaruit Joden gedeporteerd werden. Nadien deed het gebouw dienst als school voor betaalmeesters en secretarissen en vanaf 1951 als opleidingscentrum voor militaire administratieve diensten. Sedert enige jaren leegstaand.

Vier vleugels van drie bouwlagen onder aaneengesloten leien zadeldaken, geschikt rondom rechthoekige gebetonneerde binnenplaats. Bepleisterd en beschilderd bakstenen gebouw op gepikte plint. Getoogde vensters in rechthoekige gecementeerde omlijsting met arduinen lekdrempels; oorspronkelijk geloogde deuren met tussendorpel en rechthoekige gecementeerde omlijsting; muurankers (ook ruitvormige van recentere datum) en kwartholle daklijst.

Hoofdvleugel: ten oosten. Elf traveeën met een rondboogpoort in geblokte arduinen omlijsting onder een driehoekig fronton met oculus en zware druiplijst; chronogram in fronton "In eenDraCht VoLMaeCt" (1756). Na de zevende travee arduinen gedenksteen voor gedeporteerde Joden. Aan de binnenplaatszijde een gevel van negen traveeën, twee dakkapellen en een dakvenster.

Noord- en zuidvleugels: gevels aan binnenplaats oorspronkelijk met zestien traveeën; verspringende travee aan straatzijde.

Westvleugel: negen traveeën; zeven dakkapellen en blinde achtergevel. Op de begane grond aan de binnenplaats: overal gewijzigde en bijkomende traveeën; aan de straat: vensterroeden.

Interieur: oorspronkelijk en goed bewaard dakgebint.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Aanvullende informatie

Op 1 december 2012 opende het museum Kazerne Dossin in Mechelen zijn deuren voor het publiek. In en rond de oude Dossinkazerne werd met steun van de Vlaamse overheid het Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten gebouwd. In het oude kazernegebouw werd het Memoriaal ondergebracht en het documentatiecentrum kreeg er nieuwe kantoren. Tegenover de Dossinkazerne werd een nieuw museumgebouw opgericht. Ook het plein ertussen werd heraangelegd.

Bron: http://www.vlaanderen.be/nl/cultuur-sport-en-vrije-tijd/erfgoed/kazerne-dossin-memoriaal-museum-en-documentatiecentrum-over-holocaust-en-mensenrechten

Auteur niet publiek (29-04-2014 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Goswin de Stassartstraat

Goswin de Stassartstraat (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.