erfgoedobject

Sint-Ludovicusgesticht

bouwkundig element
ID
36175
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36175

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Ludovicusgesticht
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Klooster en schoolgebouw. In 1880, oprichting van een privé-school door de heer Malfait, kasteelheer van Borgwal op zijn grond, tegenover het kasteel. Kloostergebouw in 1903 door de toenmalige kasteelheer graaf Goethals bijgebouwd voor de zusters apostolinnen van Gent en school uitgebreid. Schoolgebouw vernieuwd in 1927.

Achterin gelegen bakstenen schoolvleugel met ommuurde speeltuin, van 1927. Gemarkeerde deurtravee met bekronende trapgevel met nis voor Onze-Lieve-Vrouwebeeldje en opschrift "Ave Maria".

Kloostergebouw met ommuurde voortuin en fraai ijzeren hek, gebouwd in landelijke villastijl in 1903. Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien) met houten klokkenstoel. Gemarkeerd middenrisaliet met bekronend getrapt dakvenster met rondboognis voor heiligenbeeldje boven een spiegel met opschrift "St.-Ludovicusgesticht". Aflijnende baksteenfriezen en omlopende kroon- en tandlijst. Sierankers.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Ludovicusgesticht [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36175 (Geraadpleegd op 09-05-2021)