Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Nieuwe pastorie met omgevende, deels ommuurde tuin, gebouwd tegenover de kerk op de plaats van de boomgaard van de ernaast gelegen hoeve ter vervanging van de oude, vervallen en ver van de kerk gelegen pastorie (zie Oude Pastorijstraat). Ze dateert van 1854-56 naar ontwerp van bouwkundige D. Latte (Gavere). Achterin gelegen huis met voortuintje afgesloten door een ijzeren hek op bakstenen voet. Dubbelhuis met bepleisterde en geschilderde voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) met houten klokkenstoel. Rechthoekige vensters met bewaard houtwerk; persiennes en arduinen lekdrempels op de begane grond, doorgetrokken dorpels op de bovenverdieping. Centrale rechthoekige deur in geprofileerde arduinen omlijsting op neuten onder bekronend driehoekig fronton. Rechter travee later toegevoegd. Beraapte zij- en achtergevel met rechthoekige, vlak omlijste vensters met persiennes; blind centraal bovenvenster.