erfgoedobject

Landhuis Klein Kasteeltje

bouwkundig element
ID
36186
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36186

Juridische gevolgen

Beschrijving

Heden gerenoveerd landhuis met achterin gelegen woonhuis met voortuin, links en rechts afgezet door voormalige stallingen en van de straat afgesloten door een fraai ijzeren hek op bakstenen voet.

Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), van circa 1800. Gewitte bakstenen gevels op bakstenen plint. Licht getoogde vensters op arduinen lekdrempels; vernieuwd houtwerk met roeden en luiken, op de bovenverdieping gevat in platte banden. Vernieuwde deur en toegevoegde sluitstukken met vrouwenhoofdjes op de borstwering.

Links en rechts, blinde bakstenen schermmuur met siervazen op de hoeken. Gewitte bakstenen koetshuizen onder zadeldaken (pannen, nok loodrecht op de straat) met brede korfboognissen aan de binnentuinzijde en oculi in de zijpuntgevels, palend aan de straat.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Landhuis Klein Kasteeltje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36186 (Geraadpleegd op 17-05-2021)